Dating from Roman times Bevagna has a reputation with art historians because of its early Christian churches. Moreover in culinary matters it is not negligible. To quote Robert Musil one can say that Bevagna has a “small but great name” among the lovers of good food.
This was mainly when (between the medieval gate and the Roman temple) Quinto and his wife “Nina” animated a restaurant that was both authentic and original. When the owner of the premises closed the venue they stopped. Bevagna might still be remembered in Paris or New York, but practically disappeared from the map of good food.
Until recently a young couple – Filippo and Enza – filled the void with a restaurant called Oscar (latrattoriadioscar@gmail.com). There the chef cooks with animo, the hostess is warm and friendly. The ingredients are both refined and fresh, the wine is selected with expertise.
The place may not be cheap, but quality is guaranteed.
The regretted “Nina” now catches fish in her native Apulia, but Enza is also from the south (Catania, Sicily) and her husband is from Ferrara.
Bevagna, dat dateert uit de Romeinse tijd, heeft een aanzienlijke kunsthistorische reputatie wegens haar vroegchristelijke kerken.
In de jaren 90 had het als culinaire trekpleister een “kleine, maar grote naam” bij buitenlandse kenners. “Nina” en Quinto zwaaiden er de scepter in een eigenwijs en authentiek restaurant direct achter de middeleeuwse poort. Maar toen de eigenaar van het pand het echtpaar uitzette, mochten Parijs en New York weeklagen, maar Bevagna was culinair niet meer op de kaart.
Tot een studentenechtpaar – Filippo en Enza – een restaurant opzetten met als naam Oscar (latrattoriadioscar@gmail.com). De chef kookt met plezier, de gastvrouw is hartelijk, de ingrediënten zijn vers en verfijnd, de wijnkelder kundig verzameld. Het is niet goedkoop, maar kwaliteit is gegarandeerd.
“Nina” kwam uit Apulië, Enza is uit Sicilië, haar man uit Ferra.